Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Υδρίτες Μεθανίου (Methane Hydrates), ένα hot γεωπολιτικό θέμα για τις επόμενες δεκαετίες

Του Αθανάσιου Πίτατζη*
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση (Δεκέμβριος 2015) για τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά το ορυκτό υδρίτες μεθανίου  του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, οι εξελίξεις για την εμπορική  εκμετάλλευση  αυτού του ορυκτού είναι σημαντικές.
 Ύπαρξη υδριτών μεθανίου στην Νότια Κινεζική Θάλασσα
Σύμφωνα με την παραπάνω έκθεση η Κίνα τερμάτισε πρόσφατα το τρίτο πρόγραμμα εντοπισμού κοιτασμάτων υδριτών Μεθανίου στην Νότια Κινεζική Θάλασσα. Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά, διαπιστώθηκε η ύπαρξη υδριτών Μεθανίου και πάρθηκαν κάποια δείγματα για περαιτέρω ανάλυση.

Στον παραπάνω χάρτη η τοποθεσία GMGS 3 αναφέρεται στο τελευταίο πρόγραμμα εξερεύνησης της Κίνας και τα GMGS 1&2 αναφέρονται στα 2 προηγούμενα προγράμματα.
Είναι γνωστό τα τελευταία χρόνια ότι η Νότια Κινεζική Θάλασσα έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης ανάμεσα στην Κίνα, την Ταιβάν, τις Φιλιππίνες, το Βιετνάμ και την Μαλαισία για το ποια χώρα θα διεκδικήσει μέσω της ΑΟΖ της περισσότερο οικονομικό χώρο σε αυτήν την θάλασσα. Όλη αυτή η διαμάχη γίνεται για τον γεωστρατηγικό έλεγχο της περιοχής που διαπερνά ένα σημαντικό μέρος του παγκόσμιου εμπορίου και της παγκόσμιας τροφοδοσίας πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Σε αυτήν την διαμάχη αν προσθέσουμε τα συμβατικά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου αλλά και την ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων υδριτών μεθανίου  η πιθανότητα μιας μελλοντικής διαμάχης ακόμη και στρατιωτικής μόνο απίθανη δεν είναι.
ydrites2
Όπως παρατηρούμε και από τον παραπάνω χάρτη η Κίνα έχει σαν εθνική προτεραιότητα την παραγωγή ενέργειας και πιο ειδικά φυσικού αερίου από δικές τις πηγές για να μην εξαρτάται από εισαγωγές. Αυτό είναι εθνική προτεραιότητα, γιατί η Κίνα μέχρι το 2030 έχει αποφασίσει να παράγει το μεγαλύτερο κομμάτι της ηλεκτροπαραγωγής της από φυσικό αέριο. Μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο κομμάτι ηλεκτροπαραγωγής της Κίνας (πάνω από 50%) παράγεται από λιγνίτη – άνθρακα, σαν αποτέλεσμα αυτής την πολιτικής αυτήν λόγω των μεγάλων εκπομπών καυσαερίων του θερμοκηπίου η ζωή σε πολλές μεγάλες Κινεζικές πόλεις έχει καταστεί επικίνδυνη για τον άνθρωπο  πολλές μέρες τον χρόνο ανάλογα με τον καιρό. Σύμφωνα με την Διεθνή υπηρεσίαΕνέργειας (International Energy Agency)  η κινεζική κατανάλωση φυσικού αέριου μέχρι το 2020 υπολογίζεται ότι θα διπλασιαστεί με συνέπεια να περάσει ίσως σε απόλυτα μεγέθη και την ευρωπαϊκή κατανάλωση φυσικού αερίου.  Είναι εμφανές ότι η Κίνα αν θέλει να καταστεί σοβαρός παγκόσμιος γεωπολιτικός δρών θα πρέπει μεσοπρόθεσμα να εξασφαλίσει ένα μεγάλο μέρος της ενεργειακής της κατανάλωσης από δικές τις πηγές. Αυτή η στρατηγική σε συνδυασμό με το μονοπώλιο της επί των σπάνιων γαιών (πάνω από 95% της παγκόσμιας παραγωγής) θα την καταστήσει με ορίζοντα το 2050 μια παγκόσμια υπολογίσιμη δύναμη.
Ύπαρξη υδριτών Μεθανίου στην Μαύρη Θάλασσα και στην Ελληνική ΑΟΖ
ydrites3
 Σύμφωνα με τον παραπάνω χάρτη έχουν ληφθεί επιστημονικά δείγματα  υδριτών μεθανίου για μελέτες από την Μαύρη Θάλασσα και από την Ελληνική ΑΟΖ, πιο συγκεκριμένα Νοτίως της Κρήτης και στο Καστελόριζο. Επιπλέον όσον αφορά την Μαύρη Θάλασσα σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του Υπουργείου των ΗΠΑ επιστημονικές ομάδες από Γαλλία, Γερμανία, Τουρκία και Βουλγαρία διεξήγαγαν έρευνες για τον εντοπισμό και την ποιότητα των υδριτών μεθανίου της Μαύρης θάλασσας.  Οι έρευνες διεξάχθηκαν μεταξύ Δεκεμβρίου 2013-Φεβρουαρίου 2014 με το πλοίο R/V Maria S. Merian. Σε αυτό το σημείο να επισημάνουμε ότι η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Γερμανικά υπουργεία Οικονομικών και Παιδείας και Έρευνας, η έρευνα είχε το όνομα    ¨the SUGAR Project¨ . Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία ο σκοπός του προγράμματος είναι μακροπρόθεσμα να παρέχει στον εμπορικό κόσμο την κατάλληλη τεχνολογία εξορύξεων που θα καταστήσει βιώσιμη την παραγωγή φυσικού αερίου απόυδρίτες μεθανίου. Τέλος σύμφωνα με το ερευνητικό κέντρο των ωκεανών  του Κιέλου το συγκεκριμένο πρόγραμμα  χρηματοδοτείτε επίσης κατά 50% από μεγάλες εταιρείες στον χώρο της ενέργειας της Γερμανίας όπως οι RWE Dea AG, Wintershall Holding GmbH, BASF SE, E.ON Ruhrgas AG.
ydrites4
Ηθικό δίδαγμα για τους Έλληνες πολίτες, η Γερμανία που δεν έχει κοιτάσματα υδριτών μεθανίου στην επικράτεια της επενδύει σε μια μελλοντική τεχνολογία που μπορεί να της επιφέρει δεκάδες δισεκατομμύρια σε κέρδη και τεράστια γεωπολιτική επιρροή ενώ η Ελλάδα που έχει ξοδεύει ένα εκατομμύριο ευρώ για μια ΔΕΚΟ που θα διαχειριστεί έναν αγωγό (η ελληνική προέκταση του Turk Stream) που κατά πολλούς αναλυτές (και εμού του ιδίου) δεν πρόκειται να γίνει ποτέ. 
Καμπύλη ωρίμανσης της τεχνολογίας για την πλήρη εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδριτών Μεθανίου.
ydrites5
 Από το παραπάνω διάγραμμα καταλαβαίνουμε ότι παρότι πολλές τεχνολογίες της πετρελαϊκής βιομηχανίας έχουν ωριμάσει τεχνολογικά η παραγωγή και εξερεύνηση κοιτασμάτων υδριτών μεθανίου βρίσκεται  σε πρώιμα στάδια. Είναι σαφές ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα στον τομέα αυτό, εδώ είναι και η μεγάλη ευκαιρία για τις ελληνικές εταιρείες, το ελληνικό κράτος και τα ελληνικά πανεπιστήμια γιατί με τι σωστές διεθνείς συμμαχίες θα μπορούσαν μέχρι και να ιδρυθεί στην Ελλάδα Διεθνές Κέντρο Έρευνας και Παραγωγής Υδριτών Μεθανίου.
Επίλογος  
Είναι εμφανές ότι αν η χώρα μας θέλει να βγει από τον φαύλο κύκλο ύφεσης και μεγάλης ανεργίας θα πρέπει να αποκτήσει μακροπρόθεσμο γεωπολιτικό, ενεργειακό και στρατηγικό σχεδιασμό. Όπως παρατηρούμε το ταξίδι των υδριτών μεθανίου είναι συναρπαστικό και πλέον εμπλέκονται πολλές χώρες όπως και η γείτονας χώρα η Τουρκία. Στον πλανήτη μας μέχρι το 2050 θα διαδραματιστεί ο μεγαλύτερος εμφανής και υπόγειος γεωπολιτικός πόλεμος των τελευταίων 2000 χρόνων για την ασφαλή πρόσβαση σε στρατηγικά ορυκτά και υδρογονάνθρακες όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, οι υδρίτες μεθανίου και οι σπάνιες γαίες.
Πολλοί θα ρωτήσουν γιατί τόσο μεγάλη φασαρία για τους υδρίτες μεθανίου, τους απαντάμε λόγω αποθεμάτων. Παρατηρήστε το παρακάτω διάγραμμα το οποίο θα αναλύσουμε σε επόμενο άρθρο μας.
 ydrites6
* Ο Αθανάσιος Πίτατζης (Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης με Μεταπτυχιακό στην Τεχνολογία Φυσικού Αερίου και Πετρελαίου, Μέλος του Greek Energy Forum. Το Greek Energy Forum είναι σύνδεσμος Ελλήνων και Κυπρίων επαγγελματιών στο χώρο της ενέργειας. Οι απόψεις που εκφράζονται είναι αποκλειστικά προσωπικές και δεν αντανακλούν τις απόψεις του συνόλου του Forum ή τις επιχειρήσεις που απασχολούν τους συγγραφείς.
Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτα από το Capital.gr, http://www.capital.gr/story/3101818/udrites-methaniou-methane-hydrates 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου