Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB), κάντε το σωστά μια φορά για να έχουμε ανάπτυξη

Στο σημερινό μας άρθρο θα αναλύσουμε πως ο αγωγός IGB δημιουργεί ευκαιρίες για την Κομοτηνή και ευρύτερα για την Θράκη. Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιεύματα ο αγωγός αυτός αναμένεται να κατασκευαστεί μέχρι το 2018, άρα η κατασκευή του αναμένεται να αρχίσει μέσα στο 2016 αν όλα κυλήσουν ομαλά. Πολλοί νομίζουν ότι η κατασκευή ενός αγωγού αφορά μόνο τις μεγάλες βιομηχανίες της Βόρειας Ελλάδας ή κατασκευαστικές εταιρείες ντόπιες ή εθνικής εμβέλειας. Θα σας στεναχωρήσουμε γιατί αφορά τον κάθε άνεργο ξεχωριστά που αυτήν την στιγμή που μιλάμε ψάχνει για δουλειά. Σήμερα δεν θα ασχοληθούμε με το επιστημονικό προσωπικό που μπορεί να ασχοληθεί στους αγωγούς φυσικού αερίου αλλά με τον απλό κόσμο που έχει τελειώσει ένα Λύκειο ή ακόμη καλύτερα ένα τεχνικό Λύκειο και ψάχνει για δουλειά.



Τα επαγγέλματα που απασχολούνται κατά την διάρκεια της κατασκευής ενός αγωγού είναι: 


ΟΑΕΔ, Τεχνικά Λύκεια και ΙΕΚ
Όλα αυτά τα ιδρύματα θα πρέπει άμεσα από αυτόν τον Σεπτέμβριο σε συνεργασία ίσως και με ξένους θεσμικούς φορείς που έχουν εμπειρία σε κατασκευή αγωγών, όπως Τεχνικά Επιμελητήρια ή ακόμη καλύτερα και πανεπιστήμια να εισάγουν προγράμματα με κατεύθυνση στο φυσικό αέριο, στα δίκτυα διανομής, στην συντήρηση αυτών των δικτύων αλλά και στην κατασκευή τους. Πολλές φορές οι τοπικές κοινωνίες απαιτούν να δουλέψουν σε έργα που γίνονται στην περιοχή τους, κάτι που είναι θεμιτό σαν ανταποδοτικό όφελος αλλά για να δουλέψεις σε τέτοια έργα υψηλών τεχνικών προδιαγραφών θα πρέπει να έχεις και την κατάλληλη εκπαίδευση και κατάρτιση.


(Οι φωτογραφίες με τα επαγγέλματα που μπορούν να απασχολήσουν κατά την διάρκεια ενός αγωγού είναι από την: Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Κύπρου, Έκθεση Έγκαιρος Εντοπισμός Αναγκών Απασχόλησης και Κατάρτισης για Αποτελεσματική Διαχείριση του Φυσικού Αερίου στην Κύπρο.)
Ανοιχτή έκκληση προς τους συμπολίτες μου στην Κομοτηνή, αλλά και στις περιοχές της Ξάνθης και της Αλεξανδρούπολης που θέλουν να δουλέψουν σε έργα όπως οι αγωγοί TAP, IGB και το ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης θα πρέπει να απαιτήσουν από την κεντρική κυβέρνηση σε συνεργασία με τους τοπικούς δήμους και την περιφέρεια ΑΜΘ εξιδεικευμένων προγραμμάτων κατάρτισης με κατεύθυνση το φυσικό αέριο
Την προσπάθεια αυτή θα μπορούσε να ηγηθεί το τμήμα Φυσικού Αερίου και Πετρελαίου στην Καβάλα σε συνεργασία ίσως με μια Πολυτεχνική Σχολή της Ξάνθης, όπως τα τμήματα Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης ή μια συνεργασία όλων.
Μέσω αυτών των προγραμμάτων οι απόφοιτοι θα μπορούσαν να στελεχώσουν άμεσα την κατασκευή του αγωγού IGB όταν με το καλό αρχίσει η κατασκευή του και σε συνδυασμό με την κατασκευή του αγωγού TAP αυτή η επένδυση στην κατάρτιση αυτών των ανθρώπων θα έχει εθνικό αντίκτυπο. Αυτό το υποστηρίζουμε γιατί μετά το πέρας της κατασκευής των 2 αγωγών θα μπορούσε το ανθρώπινο δυναμικό αυτό να χρησιμοποιηθεί από την ΔΕΠΑ και την ΔΕΣΦΑ για την κατασκευή δικτύων φυσικού αερίου στις πόλεις της Βόρειας Ελλάδας.


Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να προτείνουμε την επιδότηση της κατασκευής δικτύων μεταφοράς φυσικού αέριου από το κράτος για τις πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, είναι αδιανόητο να επιδοτούμε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά ταυτόχρονα κάποιοι συμπολίτες μας να χρησιμοποιούν ξύλα για να ζεσταθούν αντί για φθηνό φυσικό αέριο γιατί δεν υπάρχουν δίκτυα.
Ακόμη κάποιος θα ρωτήσει πως θα χρηματοδοτηθούν όλα αυτά, τους απαντάμε το κράτος αντί να μοιράζει voucher στους νέους για να δουλεύουν στις καφετέριες ας  αξιοποιήσει το ΕΣΠΑ για να παρέχει καλύτερη  εκπαίδευση στους ανέργους και να κατασκευάσει τις κατάλληλες υποδομές για τους πολίτες του. Επίσης μια πηγή χρηματοδότησης είναι και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Το παράδειγμα της Κύπρου στην εκπαίδευση για την αξιοποίηση του εγχώριου ανθρώπινου δυναμικού σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες   Η Κύπρος τα τελευταία χρόνια έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα για να μπορέσει να αξιοποιήσει το εγχώριο δυναμικό της σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες με σκοπό να δημιουργήσει εργαζόμενους κατάλληλα καταρτισμένους για την βιομηχανία των υδρογονανθράκων. Παρακάτω παραθέτουμε ένα επάγγελμα που χρειάζεται και αξιοποιείται σε όλο το φάσμα της βιομηχανίας των υδρογονανθράκων, αυτό είναι: Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Φυσικού Αερίου Ειδικός Συγκολλητής / Κατασκευαστής – Εγκαταστάτης Σκοπός του Προγράμματος Γενικός σκοπός του Προγράμματος είναι να καταρτίσει επαγγελματικά τους φοιτητές, ώστε να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Oι φοιτητές θα εξοικειωθούν προοδευτικά με τις τεχνικές συγκόλλησης, κατασκευής και εγκατάστασης (συναρμολόγησης) εξαρτημάτων και αγωγών σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, που εφαρμόζονται στις μονάδες παραγωγής-επεξεργασίας και στα δίκτυα διακίνησης του φυσικού αερίου, οικοδομώντας το απαραίτητο επιστημονικό και πρακτικό υπόβαθρο, γεφυρώνοντας τη θεωρία με την πράξη, ώστε να μπορούν να εκτελούν με επάρκεια τα καθήκοντα και να αναλάβουν τις ευθύνες: (α) του συγκολλητή, και (β) του κατασκευαστή-εγκαταστάτη, αλλά και να μπορούν, αν θέλουν, να συνεχίσουν τις σπουδές τους για απόκτηση ανώτερων προσόντων.
Γενικό Συμπέρασμα
Για να έρθει η ανάπτυξη χρειάζεται μακροπρόθεσμος σχεδιασμός, δημιουργία κατάλληλου επενδυτικού κλίματος, σκληρής δουλειάς και δημιουργίας σωστά καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού. Ενθαρρύνουμε όλους τους αρμόδιους φορείς αλλά και όποιον ενδιαφέρεται να ανακαλύψει ποια επαγγέλματα εμπλέκονται στον χώρο της βιομηχανίας των υδρογονανθράκων να διαβάσει την έκθεση της Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Κύπρου, Έκθεση Έγκαιρος Εντοπισμός Αναγκών Απασχόλησης και Κατάρτισης για Αποτελεσματική Διαχείριση του Φυσικού Αερίου στην Κύπρο. 
- Ο Αθανάσιος Πίτατζης είναι διπλωματούχος Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Μεταπτυχιακός φοιτητής 2014-2015 στο ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Καβάλα) στο Μεταπτυχιακό Φυσικού Αερίου και Πετρελαίου.

Δημοσιεύτηκε πρώτα από το Energypress τον Φεβρουάριο του 2015, http://energypress.gr/news/diasyndetirios-agogos-elladas-voylgarias-igb-kante-sosta-mia-fora-gia-na-ehoyme-anaptyxi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου